akademisk ridkonst

 
 

Kurser i Akademisk Ridkonst

 

Akademisk Ridkonst är ett begrepp som myntats av Bent Branderup och som bygger på hans tolkningar av hur hästar tränats till samling och hållbarhet under historisk tid. Träningsmetoden innebär att man använder gymnastiserande övningar för att stärka hästen både mentalt och fysiskt. Syftet är att ge såväl ryttare som hästar en livsuppgift som kan utföras med värdighet högt upp i åldrarna. Vi vill använda dressyr för hästen, inte hästen för dressyr.

Djupedal Mellangård erbjuder kurser i Akademisk Ridkonst tillsammans med Katrin Wallberg som är Bent Branderup licensierad tränare. Katrin är Riddare inom den akademiska ridkonstens ridderskap och sedan 2007 håller hon regelbundet kurser hos oss.

Kurserna för Katrin kan vara helgkurser (lördag och söndag) eller tredagars temakurser (fredag till söndag). Man deltar antingen som ryttare (med egen häst) eller som fotfolk. Ridpassen är ca 30 minuter långa och man rider vanligtvis två pass per dag. Ridövningarna varvas med lärorika teorilektioner i vår föreläsningssal. Ridpassen sker i ridhus eller paddock med ljudanläggning så att alla kan höra instruktionerna. Vid lunch- och fikapauser sitter vi i vårt mysiga café.

För mer information eller frågor, kontakta Johanna Lega på mailadress: johanna@lega.se


Senaste kurs:

20-22 juli 2012    Temakurs om hästens samling

Intensivkurs som fokuserar på arbetet med att föra hästen från en lång och låg form till en form där hästen sänker sin bakdel mer och lyfter sina bogar.

Kursen består av följande delar:

•Hästens biomekanik: Vad skiljer egentligen den långa och låga formen från den samlade formen och när är vilken form bra?


•Ryttarens sits i samling och längning: I teori och praktik jobbar vi med att utifrån sitsen sänka hästens innerhöft och lyfta ytterbogen samt att skicka bakbenen framåt och öka ryggsvinget.


•Handen i samling – halvhalt, halt och skolhalt: Genom arbetet med skolhalten lär vi hästen att svara på handen med att föra sin tyngdpunkt bakåt och vinkla sina bakben mer.


•Handen i samling – huvudets placering: För varje ekipage försöker vi hitta den placering av hästens huvud som gör det enklast för hästen att sänka innerhöften och lyfta ytterbogen.


•Skänkel och spö i samling - diagonalisering: Vi jobbar med minska påskjutet genom att diagonalisera hästen vid handen och i ridningen.


•Summering: Allt arbete kopplas ihop för att hitta den form, böjning och placering som för respektive häst är optimal i arbetet med att samla och länga hästen.